Cele sapte principii Hermetice

Principiul mentalismului         „Totul este Screen-Shot-2012-09-17-at-14.00.44spirit; Universul este mental.” Kybalion
Principiul implica acest adevar ca ” totul este spirit”. El explica ca Totul, care este realitate substantiala, aflandu-se in toate manifestarile si aparentele exterioare pe care le cunoastem sub numele de Universuri materiale, Fenomene ale vietii, Materie, Energie, intr-un cuvant tot ce este aparent simturilor noastre materiale este spirit, care in el insusi este incognoscibil si nedefinitibil, insa care poate fi considerat si gandit ca un Spirit Universal. Infinit Viu.
El explica inca, ca „lumea sau universul fenomenal nu-i decat o simpla creatie mentala a totului, subiect al legilor lucrurilor create, ca universul considerat in intregul sau, sau in partile sale, exista in Spiritul Totului, ca in Spirit noi traim, noi lucram si suntem noi insine”.
Acest principiu stabilind natura mentala a Universului, explica usor toate diferitele fenomene mentale si psihice care ocupa un loc atat de mare in atentia publica si care fara explicatie nu sunt inteligibile si desfid orice interpretate stiintifica.
A intelege acest mare principiu hermetic al mentalismului, permite individului sa inteleaga cu usurinta legile Universului Mental si sa le aplice la buna sa stare si la perfectionarea sa.
Acest principiu explica veritabila natura a Energiei si Puterii, a Materiei si pentru ce si cum ele sunt subordonate Stapanirii Spiritului.
Unul din Maiestrii Hermetici a scris demult: „Acela care intelege adevarul naturii mentale a Universului, este deja bine inaintat pe drumul maiestriei.”

Principiul corespondentei
” Ceea ce este sus, este ca si ceea ce este jos; ceea ce este jos, este ca si ceea ce este sus.” Kybalion
Aceste principiu implica adevarul ca este totdeauna un raport constant intre legile si fenomenele diferitelor planuri ale fiintei si vietii.
Intelegerea acestui principiu confera mijloace de a rezolva destule parodoxuri obscure si destule secrete ascunse ale Naturii. Exista planuri ale vietii pe care noi le ignoram complet, insa cand noi aplicam principiul corespondentei, vom deveni capabili sa intelegem mai departe ca nu este posibil sa facem altfel. El se manifesta si se aplica peste tot in Univers, pe diferitele planuri ale Universului material, mental si spiritual; este o lege universala.
Vechii hermetisti il considerau ca unul dintre instrumentele mentale cele mai importante, cu ajutorul caruia omul este capabil sa rastoarne victorios obstacole care i se ridica in fata, in fata neconoscutului.

Principiul vibratiei
„Nimic nu sta, totul se misca, totul vibreaza”. Kybalion
Acest principiu implica adevarul ca totul este in miscare, totul vibreaza, nimic nu-i in stare de repaus, fapte pe care stiinta moderna le accepta si pe care orice noua descoperire stiintifica tinde sa le verifice.

Principiul polaritatii
„Totul este dublu; orice lucru are doi poli; totul are doua extreme; asemanatorul si neasemanatorul au aceeasi semnificatie; polii opusi au o natura identica insa grade diferite; extremele se ating; toate adevarurile nu sunt decat neadevaruri; toate paradoxurile pot fi conciliate”. Kybalion
Acest principiu implica adevarul ca „totul este dublu, totul are doi poli, totul are doua extreme”.
Principiul polaritatii explica ca in orice lucru sunt doi poli, doua aspecte si ca contrariile nu sunt in realitate decat extreme ale aceluiasi obiect intre care sunt intercalate grade diferite, de exemplu: frigul si caldura, desi sunt opuse – sunt in realitate un singur si acelasi lucru, ele se disting numai prin diferenta de grade. Dumneavoastra veti putea vedea daca este posibil de descoperit unde caldura se termina si unde incepe frigul. Nu exista o caldura absoluta si nici un frig absolut. Acesti doi termeni „cald si frig” indica numai grade diferite ale aceluiasi lucru si acest lucru care se manifesta cu frig si cald este numai o varianta a vibratiei. Astfel cald si frig nu sunt decat doi poli a ceea ce numim „caldura” si fenomenele care le insotesc sunt manifestarile principiului polaritatii.
Acelasi fenomen este adevarat in cazul luminii si intunericului, care sunt unul si acelasi lucru, deosebirea constand intr-o diferenta de grade intre cei doi poli ai fenomenului; cand ne paraseste noaptea si cand incepe ziua.
Binele si raul nu sunt decat doi poli diferiti ai aceluiasi lucru; hermetismul cunoaste arta de a transforma Raul in Bine prin aplicarea principilui polaritatii.

Principiul ritmului
„Totul se scurge inlauntru sau inafara; orice lucru are durata sa; totul evolueaza, apoi degenereaza; balansul pendulei se manifesta in totul: masura oscilatiei sale la dreapta este asemanatoare cu masura oscilatiei de la stanga. Ritmul este constant.” Kybalion
Acest principiu implica adevarul ca in orice lucru se manifesta o miscare inainte si inapoi, o miscare asemanatoare unei pendule, ceva asemanator unei maree suitoare si coboratoare, a unei mari pline si a unei mari scazute. Aceasta miscare de plecare si venire se produce intre doi poli al caror principiu al polaritatii ni s-a demonstrat ca exista.
Tot asa este pentru toate elementele universului: sori, lumi, oameni, animale, spirit, energie, materie.

Principiul cauzei si efectului
„Orice cauza are efectul sau; orice efect are cauza sa; totul se intampla conform legii. Hazardul este un nume dat unei legi necunoscute. Sunt numeroase planuri ale cauzalitatii, insa nimic nu scapa legii.” Kybalion
Totul se intampla conform unei legi, ca niciodata nimic nu se intampla accidental, neprevazut, ca hazardul nu exista si ca, pentru ca exista planuri diferite de cauza si efect, planul superior dominand totdeauna planul inferior, nimic nu poate scapa in intregime legii.

Principiul genului
„Este un gen in toate lucrurile; totul are principiile sale; masculin si feminin; genul se manifesta pe toate planurile.” Kybalion
Acest principiu implica adevarul ca genul exista peste tot; principiul masculin si feminin sunt in actiune constant. Acesta-i adevarul nu numai pe plan fizic, ci si pe plan mental si chiar pe plan spiritual.

Pentru aceia care sunt puri (curati sufleteste) totul e pur; pentru acei care sunt murdari, totul e murdar.

(sursa -carte -Kybalion)

Sa va fie de folos oameni frumosi!
Psiholog Psihoterapeut Recatej Luminita Luana

http://www.luminasufletuluitau.ro

Un gând despre „Cele sapte principii Hermetice

Lasă un comentariu