Nu considera boala ca o pedeapsa􏰀 pentru p􏰀acate

LARBGUnii considera􏰀 boala ca fiind o pedeapsa􏰀 pentru p􏰀acate; aceasta este o dovada􏰀 de sl􏰀abire psihica􏰀. Omul bolnav se reface mai greu când consider􏰀a ca􏰀 a fost ba􏰀tut de Dumnezeu, s􏰂i c􏰀a Atotputernicul i-a dat boala în chip de pedeaps􏰀a. Dar dac􏰀a boala nu este o pedeaps􏰀a pentru p􏰀acate, ce este atunci? Putem vorbi despre boala􏰀 ca fiind o oprire de la pa􏰀cat o informare, o atent􏰁ionare ca􏰀 am înca􏰀lcat o

o lege.

Intr-o carte celebra􏰀, care se cheama􏰀 Ca􏰀la􏰀torie înspre soare apune, personajul principal este o maimuta􏰁􏰀. O maimuta􏰁􏰀 poznasa􏰂􏰀, n􏰀ascuta􏰀 dintr-un ou de piatra􏰀. 􏰃Si ea s-a dus s􏰀a caute ini􏰁tierea. Un maestru a ajutat-o sa􏰀 ob􏰁tina􏰀 in􏰁itierea s􏰂i, astfel, ea a devenit „egala cerului”, nemuritoare. Insa􏰀, cu toate ca􏰀 era nemuritoare, maimu􏰁ta tot f􏰀acea pozne. Poate e 􏰂si situa􏰁tia omului: de􏰂si dobânde􏰂te atâta 􏰂stiinta􏰁􏰀, sa􏰀lba􏰀ticia din el nu dispare. Ei bine, ajungând aceasta􏰀 maimuta􏰁􏰀, la un moment dat, în cer, face ta􏰀r􏰀aboi printre sfint􏰁i, r􏰀astoarna􏰀 ni􏰂te cazane unde se

fierbea elixirul vie􏰁ii, strica􏰀 ni􏰂ste tocmeli… Sfin􏰁tii atunci se sup􏰀ar􏰀a s􏰂i se plâng lui Dumnezeu ca􏰀 o maimuta􏰁􏰀 întoarce totul cu susul în jos. S􏰃i atunci un Luminat a luat un cerculet􏰁 de fier, l-a pus pe capul maimu􏰁tei s􏰂i l-a fixat bine, ca ea sa􏰀 nu-l poata􏰀 da jos, spunându-i: „De câte ori vei ca􏰀lca o lege divina􏰀, cercul te va strânge!” 􏰃Si a venit maimut􏰁a pe Pa􏰀mânt; cum fa􏰀cea o pozna􏰀 mare, cercule􏰁tul o strângea; s􏰂i o durea capul s􏰂i se cumin􏰁tea.

Iat􏰀a deci ca􏰀 boala nu este pedeapsa􏰀 pentru p􏰀acat, ci oprire de la pa􏰀cat. S-a pus adesea întrebarea: „De ce ne îmboln􏰀vim?”

Un ra􏰀spuns ar fi c􏰀a ne îmboln􏰀vim ca s􏰀a ne amintim de Dumnezeu, întotdeauna când suntem bolnavi, ne amintim de Dumnezeu. Putem spune ca􏰀 ne îmbolna􏰀vim ca sa􏰀 ne smerim, ca s􏰀a ne aducem aminte ca􏰀 suntem trec􏰀atori. In afara􏰀 de asta, de ce ne mai îmboln􏰀vim?

Ne îmboln􏰀vim ca sa smulgem tandret􏰁e. In lumea aceasta în care tot􏰁i suntem gra􏰀bit􏰁i, nimeni nu vrea, nu are timp sa􏰀 ne dea tandret􏰁e. Atunci, incons􏰂tient, ne l􏰀as􏰀am bolii, ca s􏰀a smulgem tandret􏰁e, ca􏰀ldura􏰀. Le amintim celor din jur ca􏰀 ne datoreaza􏰀 ca􏰀ldura􏰀, c􏰀aci ei uita􏰀! To􏰁ti uita􏰀m ca􏰀 datora􏰀m ceva semenului.

 Boala nu trebuie privit􏰀a ca o catastrofa􏰀, ci ca un prilej de introspect􏰁ie, de lini􏰂ste.
Definit􏰁ia pa􏰀catului de la minor la grav. Pa􏰀catul sunt grijile 􏰂si înc􏰀alcarea legilor universale revelate.

P􏰀acat înseamna􏰀 sa􏰀 ai griji – daca􏰀 ai griji, ai pa􏰀cate. Grijile ne împut􏰁ineaza􏰀 lini􏰂stea, împu􏰁tineaza􏰀 viat􏰁a. „Rumegarea” gândurilor sla􏰀be􏰂ste omul.

Boala prilejuie􏰂ste întreruperea grijilor, este o oprire for􏰁tata􏰀 din „mecanica p􏰀acatului”, din mecanica viet􏰁ii pa􏰀c􏰀atoase.

Porunca a 11-a, un verset în Psalmul 45, suna􏰀 as􏰂a: „Opres􏰂te-te 􏰂si cunoa􏰂ste!” („Oprit􏰁i-va􏰀 s􏰂i cunoa􏰂te􏰁ti ca􏰀 Eu sunt Dumnezeu” Ps. 45: 10).

Iata􏰀 deci c􏰀a durerea ei de cap nu era o pedeapsa􏰀, ci o informat􏰁ie c􏰀a a înca􏰀lcat o

lege sacra􏰀, o lege împotriva vie􏰁tii. Atunci te doare capul  când încalci o lege

sacra􏰀, o lege împotriva viet􏰁ii. Daca􏰀 ne-am corecta atitudinea s􏰂i n-am mai înca􏰀lca

legea, ne-ar l􏰀asa imediat durerea de cap, f􏰀ara􏰀 pastile􏰀 􏰂si f􏰀ara􏰀 doctor.

(sursa -carte -Psihoterapie isihasta -Vasile Andru)

Sa va fie de folos oameni frumosi!

Psiholog Psihoterapeut Recatej Luana Luminita

http://www.luminasufletuluitau.ro

https://www.facebook.com/www.luminasufletuluitau.ro/

Reclame

Un gând despre „Nu considera boala ca o pedeapsa􏰀 pentru p􏰀acate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s