Iertarea îti readuce pacea, caci îti permite sa te eliberezi de gîndurile lipsite de iubire despre tine

20374579_673852029474152_3330147731990271116_nIertarea este metoda prin care nu te mai vezi ca eu si începi sa-ti vezi întregul si perfectiunea. Iertarea îti readuce pacea, caci îti permite sa te eliberezi de gîndurile lipsite de iubire despre tine. Cînd te surprinzi judecîndu-te, iarta-te. Cînd te surprinzi atacîndu-te, iarta-te. Cînd te surprinzi îndoindu-te de tine,iarta-te; si cînd te surprinzi sabotîndu-te, iarta-te. Iertarea înseamna munca, nu gluma, si uneori nu îti va fi usor. Rezistenta ta poate scoate la iveala exact ceea ce te împiedica sa te eliberezi de o anumita judecata. Aminteste-ti sa te ierti cînd

opui rezistenta la ceva: pentru ca daca te opui, acel ceva va persista.

Iertarea anuleaza judecata. Iertarea este un proces de reamintire selectiva, decizia constienta de a-ti reaminti doar gîndurile pline de iubire despre tine si de a te elibera de cele cuprinzînd temeri.

Am lucrat odata cu un client, J., care suferea de prea multa autoevaluare si autocondamnare. Cînd a venit sa ma vada începuse deja sa renunte la autojudecata, asumîndu-si responsabilitatea si recunoscînd ca îi statea în puteri sa se desprinda de ea. Acest lucru este vital, altfel te socotesti o victima neajutorata, ceea ce te slabeste. Urmatorul pas a fost ca J. sa hotarasca sa se ierte pe sine. L-am rugat sa scrie timp de doua saptamîni zece judecati pentru care era dispus sa se ierte în fiecare zi. Lista lui continea afirmatii de genul:

• Ma iert pentru ca ma judec.

• Ma iert pentru ca îmi închipui ca nu sant suficient de bun.

• Ma iert pentru credinta ca totul e din vina mea.
• Ma iert pentru ca ma simt un ratat.
• Ma iert pentru ca sînt atat de dur cu mine.
La început, J. a opus rezistenta la ideea de iertare.

Nu credea în iertare atunci cînd scria despre ea, avea impresia ca doar îndeplineste o procedura. În a doua saptamîna a observat ca rezistenta îi scazuse si ca începea sa se vada altfel. Nu mai era atît de sigur ca e un ratat si îsi spunea ca poate nu e chiar atît de rau pe cat crezuse. A înteles ca autoevaluarile sale erau doar încercari de a compensa dezamagirile prin care trecuse în viata.

Am mai avut un exemplu de putere a iertarii cînd am

lucrat cu R., care a venit sa ma vada chinuita de sentimente

de vinovatie si rusine. Totul începuse cu nasterea ei

ca fiica nelegitima a unor catolici – a fost facuta sa simta de timpuriu ca venirea ei pe lume fusese

nedorita. De mica trebuise sa lucreze din greu si primise tot timpul critici. Toate astea o facusera sa

se simta persecutata si neapreciata; capatase convingerea ca nimic din ceea ce facea nu era suficient de bun. Ca femeie

adulta, R. nu se simtise niciodata demna de succesele ei. Supracompensa renuntînd la putere în relatiile intime si la serviciu, dar apoi se simtea folosita si exploatata.

Pentru a schimba aceste tipare adînci, R. a apelat la iertarea de sine ca instrument de vindecare. A început sa tina un «regim de iertare» care consta din scrierea afirmatiei «Ma iert în totalitate» de 70 de ori pe zi, timp de sapte zile. Era o trimitere la pasajul din Biblie în care Iisus îi spune lui Petru ca ar trebui sa-i iertam pe fratele nostru. Poti scrie 35 de afirmatii dimineata si 35 seara sau toate o data. Si poate fi util sa folosesti si o coloana de raspunsuri ca sa elimini orice rezistenta ai avea fata de iertarea ta completa. Cu aceasta tehnica, R. si-a transformat viata si relatiile cu oamenii. A început sa-si descopere sentimentele de autopretuire si sa se concentreze pe ceea ce voia cu adevarat în viata.

(sursa – carte – Succesul e o stare de spirit)

Sa  va fie de folos oameni frumosi!

Psiholog Psihoterapeur Recatej Luana Luminita

http://www.luminasufletuluitau.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s