CUM SĂ TRECEŢI PESTE RELAŢIILE NEGATIVE… Dr. Richard Bandler

probleme-cuplu Vă recomand ca atunci când e vorba de relaţii negative să începeţi prin a decide să vă construiţi un nou crez şi anume că meritaţi să aveţi o viaţă bună. E un lucru esenţial, dar cu toate astea puţini oameni îl fac aşa cum s-ar cuveni.

 

Am lucrat o vreme într-un adăpost pentru femeile agresate de soţi. M-a uluit un lucru. Acele femei fuseseră bătute, erau pline de contuzii şi aveau ochii vineţi. Tremurau într-un colţ alături de copiii lor, rămăseseră temporar fără un cămin şi le era frică să se întoarcă la un soţ alcoolic care le bătea în mod repetat. Ce mă uimea pe mine era faptul că se uitau la tine şi când le spuneai: „Trebuie să divorţaţi. Trebuie să nu vă mai apropiaţi de el şi să vă ţineţi copiii în siguranţă”, ele ziceau: „Dar eu îl iubesc!” Sau spuneau că sunt hotărâte să se despartă de el şi peste şase luni le găseai tot la acel adăpost – fuseseră bătute din nou.

Se spune că unele relaţii sunt extrem de puternice, relaţii în care oamenii ajung să depindă unul de celălalt. Dacă o relaţie nu decurge în aşa fel încât doi oameni să devină împreună mai sănătoşi, mai fericiţi, dacă nu-şi construiesc împreună amintiri frumoase şi nu-şi fac împreună o viaţă plăcută, înseamnă că, într-un fel sau altul, unul dintre parteneri îl stoarce de vlagă pe celălalt. Dacă nu se întâmplă aşa, atunci unul dintre ei pune capăt relaţiei, iar celălalt continuă să fie îndrăgostit şi să tânjească.

În toate aceste cazuri, oamenii trebuie să înveţe să se dez- îndrăgostească. E important să te îndrăgosteşti, dar se pare că la asta oamenii se pricep destul de bine. Sunt şi unii care se pricep să se dez-îndrăgostească la momentul nepotrivit.

Întotdeauna e trist când moare o persoană alături de care iti doreai să-ţi petreci toată viaţa. Dar de la un punct încolo trebuie să te înconjuri de amintirile pozitive şi să renunţi la cele negative, să priveşti înainte cu încredere şi să-ţi construieşti noi amintiri plăcute. Uneori acea persoană nu moare, doar că nu te mai place

 

şi te părăseşte. Dacă vei continua să fii îndrăgostit de ea, te privezi de oportunitatea de a-ţi recanaliza viaţa, astfel încât să întâlneşti exact persoana potrivită.

Nu uitaţi că pe această planetă trăiesc  miliarde  de oameni, iar cifra celor care se simt singuri este de-a dreptul astronomică. Cu toate astea, sunt oameni care se uită la mine şi îmi spun: „N-o să mai găsesc niciodată pe cineva pe care să-l iubesc.” Chiar am lucrat cu o femeie care fusese măritată mai bine de treizeci de ani cu acelaşi bărbat, iar tipul a intrat într-o criză a vârstei mijlocii şi a fugit cu secretara lui, o blondă.

Când mi-a povestit, fosta soţie avea lacrimi în ochi. M-a privit şi mi-a spus: „Mă aşteptam să fim împreună până la sfârşitul vieţii.” Era furioasă. Se simţea rănită. Era înnebunită de durere. Când s-a uitat la mine şi m-a întrebat: „De ce zâmbiţi?”, m-am uitat şi eu la ea şi i-am spus: „Dar e cât se poate de simplu, draga mea. Cele mai multe femei nu reuşesc să găsească un bărbat cu care să reziste o singură seară. Dumneata ai făcut raţionamente suficient de bune ca să alegi un bărbat alături de care să trăieşti treizeci de ani. Ei bine, la vârsta pe care o ai acum, probabil că mai trebuie să găseşti unul singur. Poate doi, dacă trăieşti o sută de ani. Prin urmare, poţi să faci o treabă bună, dar pentru asta trebuie să decizi că fostul tău soţ aparţine trecutului…… O să-ţi spun imediat care e marele secret.

Secretul e că dacă a venit timpul să te dez-îndrăgosteşti, vorbim despre un patern de prag. Paternurile de prag sunt ca atunci când te-ai săturat să fii fobic. Am vorbit cu o mulţime de femei care au reuşit să se dez-îndrăgostească fără ajutorul meu şi aşa am putut să aflu cum au procedat. Când femeile se dez-îndrăgostesc, ele ating un prag. Am avut un prieten care mi-a spus: „Nu pot să pricep. Am fost însurat cu ea şapte ani şi indiferent ce aş fi făcut ea accepta situaţia. Acum, pe nepusă masă, m-a părăsit şi nu vrea să mai aibă de-a face cu mine.”

Iată un exemplu despre o persoană care s-a dez-îndrăgostit pe cont propriu. Am făcut cercetări pe tema asta, fiindcă am vrut să aflu cum puteam să-i ajut pe oamenii care chiar aveau nevoie să se dez-îndrăgostească. Am descoperit că metoda e cât se poate de simplă. Dacă o femeie sau un bărbat face un lucru neplăcut, poţi să-l ierţi. Dar dacă face mai multe lucruri neplăcute, unul după altul, sentimentele negative se acumulează şi începi să auzi proverbul: „Buturuga mică răstoarnă carul mare.”

Ce trebuie să facem e să potrivim buturuga în locul cel mai bun şi să răsturnăm carul exact la momentul potrivit. Şi putem face asta foarte simplu. Dacă un bărbat sau o femeie v-a făcut lucruri neplăcute, dar nu le-a făcut prea des şi prea apropiate în timp, veţi proceda în felul următor. Vă întoarceţi pe linia voastră temporală şi alegeţi câteva amintiri, cel puţin cinci sau şase. Luaţi aceste amintiri şi le faceţi de mărime naturală, astfel încât să vedeţi ceea ce aţi văzut atunci şi derulaţi-le de la un capăt la altul ca şi cum s-ar întâmpla acum.

Parcurgeţi o amintire de la început până la sfârşit şi imediat ce se termină, o începeţi pe următoarea. Uneori e bine să notaţi pe o hârtie care sunt cele cinci amintiri. Asiguraţi-vă că vă amintiţi momentul în care începe fiecare. Parcurgeţi-le rapid, astfel încât să le conectaţi una cu alta. Apoi derulaţi-le în mintea voastră, adăugaţi-le sunete, puneţi sentimente, toată acea neplăcere şi rotiţi-le prin corpul vostru din ce în ce mai repede cu forţă.

Faceţi imaginile să fie mai mari decât în realitate şi derulaţi-le de la început până la sfârşit, astfel încât să derulaţi în permanenţă cinci amintiri neplăcute, poate chiar zece amintiri neplăcute, una lângă alta. Veţi ajunge într-un punct în care imaginile se vor substitui şi sentimentele voastre se vor schimba, căci starea de îndrăgostire e oarecum asemănătoare cu suferinţa sufletească, întrucât modul în care vă veţi deplasa în viitor depinde de lucrurile cu care vă asociaţi şi cele de care vă disociaţi.

Când ajungeţi la sfârşitul acestor zece amintiri, întoarceţi-vă la toate amintirile pozitive pe care le-aţi avut cu acea persoană şi vizualizaţi-vă pe voi înşivă fericiţi, apoi reduceţi dimensiunile imaginii, faceţi-o să fie mică. Derulaţi filmul invers. Începeţi cu sfârşitul amintirilor plăcute şi mergeţi către începutul lor, unde sunteţi profund îndrăgostiţi şi apoi atingeţi punctul în care nu cunoşteaţi persoana respectivă.

Literalmente, manevrând în mod artificial imaginile şi sunetele din minte, sentimentele voastre se vor schimba. Dacă priviţi amintirile urâte, le măriţi şi le aduceţi mai aproape, veţi vedea ce aţi văzut atunci când acea persoană a făcut acele lucruri care nu v-au plăcut. Întotdeauna e util să adăugaţi un sentiment negativ, fiindcă uneori oamenii uită exact cât de rele pot fi anumite relaţii. Uită cât au fost de speriaţi sau cât au fost de nefericiţi, aşa că atunci când hotărăsc să se împace cu cineva, cred că o să fie bine…………………..

Cu ceva vreme în urmă, un prieten de-al meu care e o persoană foarte cunoscută mi-a spus că se îndrăgostea la nesfârşit de aceeaşi femeie, iar ea fugea cu altul, îi rănea sentimentele şi apoi după şase luni, se trezea că sunt din nou împreună. Se săturase până peste cap de tot răul pe care această femeie i-l făcea. Am parcurs cu el acelaşi proces despre care vă vorbesc acum, până a ajuns la punctul în care imaginile s-au substituit şi el a atins pragul.

Apoi i-am cerut să se gândească la lucrul care îl dezgusta cel mai mult pe lumea asta, iar el s-a uitat la mine şi mi-a zis: „Ficatul tocat – de câte ori îl miros sau îl văd, îmi vine să vomit.” L-am pus să-şi imagineze o farfurie mare plină cu ficat tocat pe care să-l miroasă până obţinea acea senzaţie negativă. În centrul imaginii i-am cerut să insereze o imagine cu faţa zâmbitoare a acelei femei, astfel încât de fiecare dată când se gândea la ea, amintirea să se identifice cu cea a mirosului de ficat tocat.

 

Capacitatea noastră de a asocia lucrurilor sentimente pozitive sau sentimente negative ar trebui să fie o alegere conştientă. Re- canalizarea propriilor gânduri, decizia asupra amintirilor cu care să te asociezi şi de care să te disociezi, manevrarea deliberată a gândurilor, se numesc gândire. Suntem fiinţe înzestrate cu gândire atunci când gândim în mod deliberat. Când doar lăsăm gândurile să curgă în voia lor, ne pierdem libertatea personală.

Patern pentru dez-îndrăgostire

 1. Gândiţi-vă la o persoană de care vreţi să vă dez- îndrăgostiţi.

 2. Rememoraţi toate amintirile frumoase pe care le-aţi avut împreună, văzându-vă pe dumneavoastră înşivă în acele amintiri. Vizualizaţi filmele derulându-se invers şi faceţi-le pe toate mici şi alb-negru.

 3. Rememoraţi toate momentele în care acea persoană s-a purtat rău cu dumneavoastră şi toate sentimentele negative legate de ele, imaginându-vă cum vă uitaţi la ele din interior, pe deplin asociaţi.

 4. Luaţi fiecare lucru rău pe care vi l-a făcut persoana respectivă şi imaginaţi-vi-le pe toate, unul după altul, ca şi cum ar fi proiectate pe ecranul unui cinematograf. Derulaţi acest film de mai multe ori, până vă săturaţi de el.

 5. Luaţi un lucru care vă provoacă dezgust, apoi mutaţi imaginea acelei persoane în submodalităţile imaginii dezgustătoare.

 6. Imaginaţi-vă un viitor minunat în care sunteţi eliberat de acea persoană şi imaginaţi-vă fiind fericit şi liber, apoi păşiţi în interiorul acestei imagini.

  (Sursa – carte – Fă-ţi viaţa exact cum vrei tu!)

  Sa va fie de folos oameni frumosi!

  Psiholog Psihoterapeut Recatej Luana Luminita

  http://www.luminasufletuluitau.ro

 7.  https://www.facebook.com/www.luminasufletuluitau.ro/?timeline_context_item_type=intro_card_work&timeline_context_item_source=100006009281416

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s