Fobia sau teama de obiecte concrete…

12963475_490732624458968_8272711602057800326_nPersoanele care se tem de obiecte sau situatii concrete (accensoare, metrou, animale, insecte, inaltimi, spatii inchise etc.), care nu implica relatii interpersonale, isi dau seama foarte exact de acest lucru.

Adesea, subiectului ii este foarte clar si care este lucrul de care se teme cel mai mult („ma tem ca liftul se va prabusi si voi muri”). Chiar daca acestuia nu-i este foarte clar ce se poate intampla, el isi da totusi seama, in mare, care este situatia care il sperie (liftul, metroul etc.) si, din acest motiv, asemenea fobii sunt mai usor de abordat sub aspect terapeutic.
Simptomatologia tulburarilor fobice
Simptome fiziologice: tahicardie, transpiratii, respiratie accelerata, tensiune sau, dimpotriva, slabiciune musculara, furnicaturi in stomac, senzatie de greata, senzatie de sufocare etc.
Simptome comportamentale: senzatia ca subiectul este „stana de piatra” sau tendinta de fuga.
Simptome subiective: variaza de la subiect la subiect si includ ganduri de tipul: „Ar fi putut sa ma ucida”, „oamenii sunt extrem de lipsiti de grija”, si stari afective: jena, rusine, teama si furie.
Prin definitie, fobia reprezinta o frica disproportionata fata de sursa care o produce, iar reactiile – cum ar fi grija exagerata sau reactia de evitare – sunt inadecvate.
Fobicii reactioneaza deci in plan fiziologic, comportamental si subiectiv si aceste reactii impiedica disparitia simptomelor.
Mai exact, reactiile mentin problema pentru ca sporesc starea afectiva negativa initiala si, chiar mai mult, produc noi simptome, cum ar fi anxietatea anticipativa, aprehensiunea unui pericol si frustrarea.
Reactile subiective includ gandul de tipul: „O sa-mi pierd controlul”, „O sa lesin”, „Tremur si toata lumea va observa” etc.
In cazul fobiilor persistente care perturba activitatea cotidiana, subiectul poate dezvolta si o reactie depresiva.
Evitarea mentine anxietatea pentru ca subiectul nu mai invata ca obiectul sau situatia care il sperie nu este deloc sau nu este atat de periculoasa pe cat isi inchipuie.
Alti factori importanti care intaresc simptomele sunt gandurile negative in legatura cu mentinerea anxietatii („O sa lesin”, „Ceva e in neregula cu mine”) sau in legatura cu anticiparea consecintelor confruntarii cu situatia fobica (De exemplu: „O sa ma muste”, „Nimeni nu o sa vorbeasca cu mine” etc.).
Factori externi, cum ar fi actiunile celorlalti care fac anumite lucruri in locul pacientilor pentru a-i scuti de confruntarea cu stimulii anxiogeni, mentin, la randul lor, fobia.
In absenta tratamentului este necesara identificarea exacta a acelor factori (conditii) care mentin simptomul.
(Sursa – Tratat de psihoterapie cognitiv-comportamentala)

Pentru a programa o sedinta de psihoterapie poti suna la numarul 0724769073 sau email: lumina.suflet@yahoo.com
Psiholog Psihoterapeut Recatej Luminita Luana

http://www.luminasufletuluitau.ro

Intotdeauna exista o cale!
Cabinet psihologic Lumina Sufletului Tau ofera o atmosfera calda, destinsa si primitoare, asigurandu-va pastrarea confidentialitatii, este un cabinet pentru linistea sufletului dumneavoastra.
Cabinetul psihologic ofera servicii pentru diferite tipuri de tulburari precum: anxietatea, atacul de panica, anorexia, bulimia, depresia, dependenta de alcool, dependenta de droguri, dependenta de fumat, fobii, stresul posttraumatic, tulburari de personalitate.
Cabinetul psihologic vine si in intampinarea parintilor care se confrunta cu probleme de natura comportamentala ale copiilor lor, terapie de cuplu, probleme legate de feminitate, trauma divortului, trauma decesului, tehnici de relaxare, orientare in cariera, tehnici pentru incredere in tine si in potentialul tau, tehnici pentru dezvoltare personala, tehnici pentru atragerea partenerului ideal in viata ta, invatarea meditatiei, exercitii de feminitate, meditatia chakrelor, meditatia pentru atragerea abundentei in viata ta, hipnoza terapeutica, regresii in vieti anterioare, acupunctura fara ace, numerologie si orice problema legata de linistea sufletului.
Pretul unei consultatii individuale este de 100 lei si a unei consultatii pentru cuplu este de 200 lei.
Pretul unei consultatii privind regresii in vieti anterioare este de 300 lei.
Pretul unei consultatii privind terapia de intinerire este de 150 lei.
Numerologie -200 lei.
SEDINTELE se pot face si prin Skype sau telefon.
Va astept cu mare drag sa gasim impreuna o solutie adecvata pentru linistea sufletului dumneavoastra.
Calea 13 Septembrie 197 – Bucuresti
telefon -0724769073
Psiholog Psihoterapeut Recatej Luana Luminita
www.luminasufletuluitau.ro
Blog – luminasufletuluitau.wordpress.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s