Sexualitate si intimitate – Preludiul si Postludiul

10574279_354742731344551_3230480014413220181_nSa existe fericire mai mare decat a putea sa vorbesti din adancul inimii si a reusi astfel sa fii inteles, iar apoi, la randu-ti, sa poti sa asculti ceea ce altul marturiseste?

Mai cu seama atunci cand asa ceva se traieste in caldura trupurilor inlantuite, a mirosurilor amestecate, a respiratiilor  imbratisate, a vibratiilor intretesute, a contopirii totale.

Intimitatea amoroasa comporta doua aspecte: unul fizic, care include intimitatea senzuala si intimitatea sexuala, precum si un aspect psihic, constituit la randu-i din intimitatea afectiva, din intimitatea intelectuala si din intimitatea spirituala.

Drumul spre celalalt nu poate sa treaca numai prin intimitatea trupurilor. Pentru a accede la interioritatea sa, pentru a-i cunoaste nucleul, intimitatea psihica reprezinta neindoielnic o cale mai sigura.

Intimitatea este mai larga decat sexualitatea, o depaseste din toate punctele de vedere. Daca abordam o secventa a intimitatii fizice, sexualitatea poate sau nu sa fie prezenta acolo.

Daca este prezenta, ea se poate situa la inceputul secventei, iar in acest caz este initiatoarea intimitatii ce o sa urmeze; invers, daca sexualitatea intervine ceva mai tarziu, atunci intimitatea conduce la relatia sexuala.

Oricum, momentele care preceda aceasta relatie – preludiul – sau care ii urmeaza -postludiul – sunt deosebit de importante pentru intimitate. Nu numai ca ele creaza conditiile propice ivirii sale, dar mai ales ii determina calitatea.

Preludiul, aceasta faza indispensabila  pregatirii erotice a corpului – prin intermediul mangaierilor, sarutarilor si tutti quanti -, ar putea, de asemenea, sa constituie ocazia pentru ca sufletele sa se apropie prin intermediul tandretei, complimentelor, confidentelor si complicitatii. De altfel, din unghiul de vedere al placerii, aceasta pregatire sufleteasca este la fel de importanta ca si cea sexuala. Tandretea reprezinta cel mai potrivit afrodiziac. Dar toate acestea se cuvin a fi savarsite in chip autentic, spontan, fara implicarea nici unei strategii.

Postludiul e inca si mai propice intimitatii, caci in aceasta faza toate conditiile sunt intrunite astfel incat ea sa constituie o reusita: stransa complicitate inerenta actului, largita stare de constiinta in care ne introduce placerea, disparitia limitelor individuale, gratitudinea reciproca pentru extrema fericire impartasita, starea de bine, daca nu chiar euforia in care ne aruncam endorfinele, in doua vorbe, flacara dragostei care urmeaza de-aici, toate acestea incita la adevarate schimburi de la suflet la suflet.

De-a lungul acestor doua faze, femeia asteapta de la barbat ca el sa stie sa o iubeasca, in cadrul preludiului, ea tanjeste, fara indoiala, la tandrete si indelungile mangaieri, care ii vor deschide sexul si o vor transpune pe calea extazului, astepta mai ales acele cuvinte si gesturi ce ii vor dovedi dragostea pe care i-o poarta barbatul, aprecierea pe care el i-o acorda, faptul ca ea reprezinta alegerea pe care el a savarsit-o, toate acele cuvinte si gesturi care o vor face sa se iubeasca si sa se simta in siguranta si care ii vor permite sa se abandoneze. Ea vrea sa fie regina, nu doar un obiect sexual. Astfel, barbatul care va sti sa o dragaleasca si sa o celebreze va fi recompensat insutit, caci tandretea este cel mai bun dintre afrodiziace: impreuna, cei doi se vor inalta catre cele mai inalte culmi.

In ceea ce priveste postludiul, tandretea este inca si mai importanta. Nimic nu este mai nepotrivit pentru o femeie decat sa vada cum barbatul satisfacut se desprinde de ea si se retrage in coltul lui ca sa dorma sau, inca si mai rau, ca sa fumeze o tigara. In asemenea imprejurari, femeia are impresia ca a fost folosita pe post de…. derivativ. Ea viseaza, dimpotriva, ca mangierile si saruturile barbatului sa-i acopere in continuare trupul, sa o imbaieze, sa o multumeasca, iar cuvintele, la fel, sa-i marturiseasca respectul, recunostinta si admiratia iubitului. Nu doar frumoasa, mai mult decat regina, femeia este atunci divina.

Imtre preludiu si postludiu se celebreaza uniunea sexelor. E o lunga, o foarte indelungata comuniune, in care alterneaza faze ale miscarilor rapide si faze ale ondulatiilor lente, chiar de imobilitate, un fel de plimbare a sexului in celalalt sex, in rastimpul careia cei doi se privesc, se fixeaza, se dezmiarda.

Se poate sa dorim si sa ne bucuram fara sa fim indragostiti. Dar faptul de a iubi ii confera dorintei o calitate si o intensitate incomparabile.

Va doresc dragostea si viata voastra de cuplu sa  se insanatoseasca, astfel incat destinderea si fericirea sa nu va mai ocoleasca vreodata!

(sursa – dr. Gerard Leleu)

Sa va fie de folos oameni frumosi!

….Multa IUBIRE in relatia voastra!…

Psiholog Psihoterapeut Recatej Luana Luminita

http://www.luminasufletuluitau.ro

https://www.facebook.com/www.luminasufletuluitau.ro/?timeline_context_item_type=intro_card_work&timeline_context_item_source=100006009281416&pnref=lhc

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s