Sanatatea si autosugestia

cute-flower-i-was-born-a-champion-love-pink-favim-com-456106„Omul este ceea ce gandeste.” Gandind intr-un anumit fel, asa cum arata Emil Coue, in carteaSanatatea si Autosugestia-, omul poate sa-si pastreze sanatatea amenintata, sau sa o redobandeasca, complet mai intotdeauna, dar fara exceptie sa si-o imbunatateasca macar; poate sa-si mareasca considerabil spiritul de initiativa: poate sa se vindece de obsesiuni primejdioase, poate sa-si dezvolte increderea in sine….poate scapa chiar de acel ingrozitor cancer al personalitatii, timiditatea; poate sa dea puterii de munca proportii pe care nici nu le-a visat vreodata; din trist poate deveni vesel; din lenes, harnic; din mediocru, capabil…………………… si toate aceste minuni le poate omul, numai repetand si seara si dimineata:

„DIN ZI IN ZI SUNT TOT MAI BINE SI DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE.”

Si cu toate acestea, lucrul este chiar asa, cu o singura mica, dar esentiala conditiune: Gandul cu care spui formula, credinta ce pui in ea, sa fie de natura a provoca sugestiile urmarite. Atat; ba mai este inca ceva formula desi generala, desi prezentata de Coue ca suficienta in toate cazurile, in orice fel de rau fizic sau moral, totusi trebuie ajutata de sugestii speciale, in, imprejurari mai grele, sau cand este necesara o anumita vindecare grabnica. De altfel Coue insusi a practicat si a propovaduit sugestia specializata paralel cu aceia a formulei generale.

Viata uzeaza organele, aceasta-i legea firii; dar o anumita atitudine mentala, prin misterioasa putere a subconstientului, le poate inviora si astfel le inlesneste si prelungeste rezistenta.

Coueismul provoaca, in rezumat, aceasta intrebare: Cum poate ca gandind – cu convingere, cu excluderea oricarui alt gand, fara sfortare, dar in fine gandind  – sa influentam, sa ne modificam functiunea organelor si apoi insasi starea lor?

Fara ecou aparent, caci orice ideie modifica filozofia omenirii, macar atat cat fiecare miligram de caldura mai mult modifica presiunea aburului din cazan; dar nimic nu se vede, pana cand nu izbucneste miscarea sau explozia, sau pana cand ideea nu s-a transformat in credinta, si atunci rastoarna idolii la care s-a inchinat pana ieri.

Mintea – spunea Luther – este ca un om beat calare: il indrepti intr-o parte, cade in cealalta.

Coueismul dovedeste superioritatea inconstientului asupra constiintei; capteaza tezaurul de puteri nebanuite al inconstientului, utilizandu-l in chip constient; si reduce inteligenta la o functie oarecum mecanica de aparat care sa declanseaze uriasele forte inconstiente.

Inconstientul lasat in pace isi indeplineste orbeste functiunea lui de regulator al vietii vegetative si atata tot. Constiinta are rolul de a-i da si dansa directive; dar personaj pretentios si mai intotdeauna copil rau si rau crescut, adesea i le  da alandala. Inconstientul, primind indicatiile Constiintei le executa cu preciziune, dar, evident, fara nici un fel de discernamant. El este ca o sfera pe o tava, care simte cea mai usoara inclinatie data tavei si odata directiunea luata, aluneca pana se izbeste de bordura ei. Dar cu orbeasca supunere se intoarce din drum cand dam tavei alta inclinatie, fie: deasemenea abia perceptibila.

Acei care judeca, sovaiesc, doresc, spera in toate felurile posibile asupra unuia si acelasi lucru, dau Inconstientului lor, aproape deodata – exact deodata… da se poate, o lege psihologica se opune – zeci de ordine contradictorii, pe care acesta nu le poate executa, fiindca i se dau fara rost. Nu le poate executa, dar absolut pe toate le inregistreaza in vederea imperativului unei alte legi care spune ca orice imagine tinde sa se realizeze. Le inregistreaza si spre a lor infaptuire indreaptata, din umbra si fara ca noi sa ne dam seama, toata activitatea noastra, punand in serviciul acestui tel, chiar functiile noastre vegetative. Astfel se realizeaza cate un ordin, nici cel mai potrivit, nici cel mai dorit. Mica sfera pe o tava tremura in toate partile, sfarseste totusi prin a atinge o margine, dar la intamplare. Asa se explica anarhia unor vieti ce ar fi putut fi frumoase si fecunde.

Sugestia este o idee care se transforma in act (Bernheim).

Sau si mai bine: <<Realizarea subconstienta a unei idei>> (Baudouin). Acest autor adauga: sugestia astfel inteleasa, este o forma definitiva a activitatii psihologice si care astfel ia loc alaturi de formele clasice: instinct, obicei, vointa. Sugestia este de fapt vointa, ceea ce complexul este fata de sentiment si intuitia de inteligenta.

Sugestia este de mai multe feluri:

  • Sugestia spontana care se produce de la sine si de obicei cand este mai putin dorita.

  • Sugestia provocata de catre cineva, cu prestigiu sau ocazional; sau de catre medic prin hipnotizare.

  • Sugestia constienta adica autosugestia, orice sugestie se reduce la autosugestie. Numai o imagine acceptata declanseaza mecanismul de realizare.

Autosugestia se produce prin jocul urmatoarelor mari principale legi psihologice:

ORICE IMAGINE TINDE SA SE REALIZEZE.

Cel mai mic gand nu se pierde, el lasa o urma in inconstient, care va lupta, cu indaratnicia inertiei, pana la moartea individului ca sa-l infaptuiasca, infrangand rezistenta gandurilor contrarii… ce si ele tind la realizare. Si dupa cum nici un om nu scapa imaculat din lupta vietii, tot asa nimic imaginat nu se realizeaza nealterat de lupta cu celelalte ganduri. Cateodata nu se realizeaza decat cu totul transformat, sau realizarea consta numai in transformarea ce a provocat in felul realizarii celorlalte idei. (Teoria sublimarii, a refularii,etc.)

Daca am inteles bine spiritul acestei legi atunci  ea nu este exact formulata. Cuvantul <<tinde>>, nu implica numaidecat realizare, caci ceea ce numai tinde, poate si nici sa ajunga. Iar pe de alta parte, lipseste ideea de transformare. De aceea as prefera: Orice imagine tinde sa se realizeze integral; si oricat de putin sau macar transformata, tot se realizeaza. Ca formula este  poate prea lung, dar sa fim cel putin lamuriti ca numai asa trebuie inteleasa legea.

– Se realizeaza imaginea care predomina in spirit.

O imagine poate fi facuta predominanta in spirit prin:

a) Concentrarea atentiei asupra ei.

Insa concentrare fara sfortare – (destindere trupeasca, destinderea spiritului).

b) Emotia care ar intovarasi imaginea.

Dorinta, frica, speranta fac cu usurinta sa predomine o imagine, cand nu fac sa predomine imaginea  nereusitei imaginei dorite.

c) Obicei, adica prin exercitiu repetat si executat mereu tot mai putin constient.

d) Repetare.

S-ar putea spune ca repetarea singura poate sa aduca predominarea ideii propuse, fiindca, cu incetul, o face sa intre in spirit pe cale oarecum mecanica si ea creeaza acolo celelalte condtii necesare.

Aceasta lege este una din virtutile prin care opereaza formula lui Coue (<< IN FIECARE ZI SUNT TOT MAI BINE SI DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE>>)

– Convingerea determina sugestia. (Cand bonavul nu poate fi convins, boala va fi considerabil agravata).

– Legea rezulatului opus sfortarii, asa cum o numeste Baudouin, a efortului convertit.

Coue formulase astfel legea: cand vointa si cu imaginatia sunt in conflict, imaginatia invinge intotdeauna, fara exceptie, puterea ei fiind in proportional directa cu patratul vointei; iar cand sunt de acord, puterile lor nu se aduna, ci se multiplica una prin alta.

D. V. Barnoschi  spune: Prin trucurile iventate de Coue si apoi printr-o cuminte atitudine mintala, inteligenta poate sa faca sa predomine in suflet imagini bine alese, ca acelea de sanatate, de vindecare, de succes de armonie, de veselie, etc, si apoi sa le lase pe seama INCONSTIENTULUI, ea cautandu-si de munca zilei, Inconstientul le va realiza, caci asta-i menirea: sa infaptuiasca imaginile predominante.

Sa va fie de folos oameni frumosi!

Psiholog Psihoterapeut Recatej Luana Luminita

http://www.luminasufletuluitau.ro

Intotdeauna exista o cale!
Cabinet psihologic Lumina Sufletului Tau ofera o atmosfera calda, destinsa si primitoare, asigurandu-va pastrarea confidentialitatii, este un cabinet pentru linistea sufletului dumneavoastra.
Cabinetul psihologic ofera servicii pentru diferite tipuri de tulburari precum: anxietatea, atacul de panica, anorexia, bulimia, depresia, dependenta de alcool, dependenta de droguri, dependenta de fumat, fobii, stresul posttraumatic, tulburari de personalitate.
Cabinetul psihologic vine si in intampinarea parintilor care se confrunta cu probleme de natura comportamentala ale copiilor lor, terapie de cuplu, probleme legate de feminitate, trauma divortului, trauma decesului, tehnici de relaxare, orientare in cariera, tehnici pentru incredere in tine si in potentialul tau, tehnici pentru dezvoltare personala, tehnici pentru atragerea partenerului ideal in viata ta, invatarea meditatiei, exercitii de feminitate, meditatia chakrelor, meditatia pentru atragerea abundentei in viata ta, hipnoza terapeutica, regresii in vieti anterioare, acupunctura fara ace, numerologie si orice problema legata de linistea sufletului.
Pretul unei consultatii individuale este de 100 lei si a unei consultatii pentru cuplu este de 200 lei.
Pretul unei consultatii privind regresii in vieti anterioare este de 300 lei.
Pretul unei consultatii privind terapia de intinerire este de 150 lei.
Numerologie -200 lei.
SEDINTELE se pot face si prin Skype sau telefon.
Va astept cu mare drag sa gasim impreuna o solutie adecvata pentru linistea sufletului dumneavoastra.
Calea 13 Septembrie 197 – Bucuresti
telefon -0724769073
Psiholog Psihoterapeut Recatej Luana Luminita
www.luminasufletuluitau.ro
Blog – luminasufletuluitau.wordpress.com

Reclame

2 gânduri despre „Sanatatea si autosugestia

  1. DOVADA STINTIFICA -GANDURILE NOASTRA NE CREAZA PREZENTUL SI VIITORUL NOSTRU;ATENTIE LA STIMULI;S-AU SCHIMBAT INCLUSIV IN LUMEA STIINTIFICA MULTE PARADIGME;PROBLEMA ESTE CA CEI CE CHIPURILE DORESC SA NE CONSTRUIASCA O LUME MAI BUNA-CHIAR NU VREM SA LE STIM-ASTA IMI ADUCE AMINTE DE ORANDUIREA SCLAVAGISTA-MAI NOU CU MASCA DEMOCRATA!?!?!?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s