Anxietate – Cauzele subtile ale imbolnavirii

1ef653ff084104ec739301b9af91fcf1Anxietatea este o frica de necunoscut, care poate semana cu o angoasa. Se manifesta prin anumite simptome precum: durere de cap, caldura, crampe, palpitatii nervoase, transpiratie puternica, tensiune, voce puternica, plans si chiar insomnii. Daca sunt anxios, este posibil sa am „frisoane de angoasa”: un frison care imi aminteste de frica mea. Anxietatea ma face sa am o senzatie de nod in gat, sa imi pierd stapanirea de sine si controlul asupra evenimentelor din viata mea, ma impiedica sa imi folosesc bunul simt si discernamantul. Pot, de asemenea, sa simt un dezechilibru intre lumea fizica, asupra careia pot avea un anumit control si perceptiile mele fata de o lume imateriala, pentru care nu am explicatii sau o intelegere rationala. Nu mai detin controlul, ca si cum as putea exploda in orice moment. Am un sentiment de pericol iminent, dar nedefinit. Pot fi anxios, in orice situatie: Devin la fel ca obiectul atentiei mele. Daca atentia mea este centrata pe o frica, cu siguranta voi trai o stare de anxietate, care poate avea legatura cu o frica de moarte sau cu ceva ce mi-ar putea aminti de aceasta frica. Moartea, lucrurile pe care le ignor sau pe care nu le vad, dar care pot exista, imi declanseaza aceasta frica. Nu am incredere in viata.

Un bolnav – nu este bine sa se identifice niciodata cu boala sa.

Cineva spune: „Eu sunt bolnav, vedeti foarte bine.” Se observa ca este bolnav, dar numai o parte din corpul sau este atinsa. Daca nu inceteaza sa insiste asupra bolii sale, este ca si cum s-ar identifica cu latura bolnava, oferindu-i acesteia posibilitatea de a ocupa terenul, nu numai in planul fizic, dar si in planul psihic.

Cel care este foarte bolnav trebuie sa-si spuna: „Corpul meu este bolnav, este adevarat, dar eu, un fiu al Domnului, o scanteie divina, eu nu pot fi bolnav.”  Iar aceasta convingere il situeaza deasupra bolii sale: el nu se identifica cu trupul sau, doar cu spiritul sau ce traieste in lumina si vesnicie. Hotarandu-se sa aplice aceasta lege a primordialitatii spiritului, el va produce mai intai niste schimbari in regiunea gandului. Aceste schimbari vor influenta apoi regiunea sentimentului, a senzatiei, ce se vor concretiza in final in planul fizic, antrenand niste ameliorari si uneori chiar vindecarea.

Chiar daca imi este frica de necunoscut si neg, in mod inconstient, viata si mecanismele ei, accept sa imi concentrez atentia pe urmatoarele aspecte: am incredre in viata si sunt convins ca, ceea ce mi se intampla este spre binele meu, in prezent si in viitor. Simptomele vor disparea, la fel si frica de moarte.

Afirmatie

Ma iubesc si ma aprob pe mine insumi. Am incredere deplina in viata. Ma simt in siguranta.

Cristale

Lapis lazuli, cuart fumuriu, citrin.

Rugaciune

Doamne, cu Tine nu mi-e teama de nimic, caci Tu faci sa curga prin mine izvoare de apa vie.

Cand sufletul mi-e prins in lantul disperarii, la Tine imi ridic glasul cu …credinta si Tu pornesti degraba in ajutorul meu.

Imi dai drumul din temnita si ma scoti la loc larg pe campii mangaiate  de soare, unde iarba frageda freamata sub sarutarea vantului.

Cand grijile ma coplesesc, imi deschizi ochii la minunile ce ma inconjoara si iata, peste tot zaresc bunatatea Ta.

Cand sunt cuprins/a de teama, ma iei de mana si glasul Tau imi sopteste bland:

„Nu te teme. Sunt cu Tine.”

De aceea azi, cand grijile si temerile navalesc din nou pe poarta sufletului meu si simt ca sunt prea slab/a sa le tin piept, vin iar inaintea Ta cu incredere si cu inima deschisa spunand:

Asculta-mi ruga, Tata, caci Tu ma stii pe dinafara si pe dinauntru si pricina tulburarii mele nu este ascunsa dinaintea ochilor Tai. Ba mai mult, Tu ai in fata neincetat trecutul si viitorul si intelegi ca toate temerile noastre se nasc pentru ca nu-l putem schimba pe primul si nu-l cunoastem pe al doilea. Dar in aceasta clipa a prezentului te avem pe Tine si cu Tine viata e un vesnic prezent, caci nici trecutul, nici viitorul nu au puterea sa ne desparta de dragostea Ta.

Ia-ma sub ocrotirea Ta, ascunde-ma in bratele Tale, acolo unde niciun rau nu poate sa ma atinga, acolo unde iubirea invinge orice teama.

Caci Tu esti Domnul celor ce te cauta, puterea celor slabi si singurul liman in care ne putem gasi pacea si mangaierea.

Amin

Sa va fie de folos oameni frumosi!

(Sursa- Jacques Martel, O.M.Aivanhov, Louise L.Hay)

Pentru a programa o sedinta de psihoterapie poti suna la numarul 0724769073 sau email: lumina.suflet@yahoo.com

Psiholog Psihoterapeut Recatej Luminita Luana

http://www.luminasufletuluitau.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s