Despre iertare

10659141_726587974057050_6672807652526554786_n Iertarea reprezinta o problema delicata pentru foarte multi oameni. Cu totii avem nevoie sa practicam iertarea. Louise Hay ne spune ca orice om care are o problema cu iubirea de sine este blocat in aceasta zona. Iertarea deschide inima in fata iubirii de sine. Multi oameni acumuleaza anii de zile resentimente impotriva semenilor lor. Ei se simt indreptatiti sa faca acest lucru, din cauza faptelor celorlalti. Din pacate, oamenii prefera sa aiba dreptate decat sa fie fericiti.

Aproape ca te aud spunand: „Bine, dar nu stii ce mi-a facut cutare; este de neiertat.” Adevarul este ca aceasta incapacitate de a ierta este cea mai cumplita pedeapsa pe care
poti sa ti-o aplici singur. Amaraciunea echivaleaza cu inghitirea zilnica a unei lingurite de otrava. Ea se acumuleaza in organismul tau si te ucide lent. Este imposibil sa fii sanatos si liber atunci cand te cramponezi de trecutul tau dureros. Incidentele care te-au ranit au trecut de multa vreme.

Inteleg ca…. cutare nu s-a comportat frumos fata de tine cu ocazia respectiva, dar aceasta a trecut.. Poate ti se pare ca daca il ierti, este ca si cum i-ai spune ca ce a facut a fost in regula.

Una din cele mai mari lectii spirituale pe care trebuie sa le invatam consta in a intelege ca orice om face ce stie mai bine in momentul respectiv. Absolut intotdeauna, un om care il trateaza urat pe un altul a fost la randul lui tratat abuziv cand era copil. Cu cat violenta la care a fost supus a fost mai mare si cu cat a suferit mai mult, cu atat mai urat ajunge sa se poarte. Asta nu inseamna ca atitudinea sau comportamentul sau sunt scuzabile sau acceptabile. Este important sa intelegem durerea pe care au suferit-o cei care ne trateaza necorespunzator, pentru propria noastra crestere spirituala.

Tot Louise Hay ne spune daca incidentul s-a petrecut candva in trecut…. elibereaza-te de el. Iesi din inchisoarea in care te-ai varat singur si paseste din nou pe cararea insorita a vietii. Daca incidentul se afla in plina derulare, intreaba-te de ce ai o parere atat de proasta despre tine incat il ingadui. De ce ramai in aceasta situatie? Nu-ti mai pierde timpul incercand sa te razbuni. Lucrurile nu functioneaza asa. Tot ceea ce emiti se intoarce inapoi la tine. De aceea, elibereaza-te de trecut si propune-ti sa te iubesti pe tine insuti in momentul prezent. Numai in acest fel iti vei putea construi un viitor mai bun.

Spune-ti:”Sunt dornic sa iert!” Repeta de mai multe ori aceasta afirmatie. Ce simti? Te simti incapatanat si blocat, sau deschis si dornic sa mergi mai departe?

Observa-ti sentimentele, dar nu le judeca. Respira profund de cateva ori, apoi repeta procesul. S-a produs vreo schimbare in sentimentele tale?

Iertarea nu trebuie practicata „de dragul celuilalt”, ci de dragul tau. De aceea, merita sa o practici chiar daca persoana in cauza a murit.

Alege o persoana si spune-i: M-ai ranit profund, dar nu mai doresc sa ma cramponez de trecut. Sunt dornic sa te iert din toata inima.” Respira din nou, apoi spune: „Te iert acum si te eliberez.” Respira iarasi, apoi adauga: „Te-am eliberat. M-am eliberat si pe mine.”

Observa ce simti. Este posibil sa simti o stare de rezistenta, respira din nou si spune-ti: „Doresc sa ma eliberez de orice rezistenta interioara.”

Iertarea poate fi comparata cu decojirea straturilor succesive a unei cepe. Daca exista prea multe straturi, poti lasa ceapa  deoparte pana a doua zi. Te vei putea intoarce apoi oricand la ea pentru a decoji un strat nou.

Bucura-te de faptul ca ai fost de acord sa incepi sa practici acest exercitiu.

Mai presus de orice iarta-te pe tine insuti. Nu mai fi atat de dur cu tine. Autopedepsirea nu este niciodata necesara. Indiferent cu ce ai gresit, ai facut cu siguranta ce ai putut mai bine.

Daca vei continua sa practici acest exercitiu, vei constata cum o mare greutate ti se va ridica de pe piept. Vei fi surprins sa constati cat de mare a fost aceasta greutate, pe care ai purtat-o atat de mult timp cu tine. Acest proces de purificare poate fi dificil, asa ca fii cat mai bland cu tine insuti.

Sa va fie de folos!

IARTA!

                           IUBESTE!

                                                 TRAIESTE!

Pentru a programa o sedinta de psihoterapie poti suna la numarul 0724769073 sau email: lumina.suflet@yahoo.com

Psiholog Psihoterapeut Recatej Luminita Luana

http://www.luminasufletuluitau.ro

Reclame

Un gând despre „Despre iertare

  1. Cel mai mare virus al mintii,indus uneori de catre stres,daca nu intotdeauna de acesta si de catre societate este egoul;egoul este cel care -in perversitatea lui ne sedeaza cu iluzia ca-printre altele-criticand,mergand pana la a refuza sa iertam,ne induce falsa iluzie ca suntem mai buni;in lipsa unei stime de sine autentice,cersim recunoasterea pe care egoul ne-o satisface,refuzand dusul vietii in schimbul visarii,iluziei ;reclamele comerciale sunt un vector puternic de starnire in acest sens;pb se va accentua in acest secol in care a fi uni devine un deziderat,ori fara o constiita devine o bomba cu ceas;,,LASATI COPII SA VINA LA MINE”-NU-I MAI INDOCTRINATI VOI-CEI VIRUSATI-ASI ADAUGA EU
    A REFUZA IERTAREA=A-TI TAIA SINGUR CREACA=A TRAI IN PROPIA PUSCARIE !!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s